Derving door zuurstof

De derving in de koelkast is relatief groot, mede als het gevolg van het zuurstof dat er aanwezig is. Zuurstof hebben we nodig om te kunnen ademen, maar zorgt er ook dat bepaalde groente- en fruitsoorten snel bederven. Het is mogelijk om dit tegen te gaan door gebruik te maken van een stikstof koelkast lade.

Gemiddeld €150 verspilling

Gemiddeld genomen gooien we in Nederland ongeveer €150 aan waarde per jaar weg, vanwege groenten die bederven of fruit dat we helaas niet meer kunnen eten. Dit heeft te maken met het feit dat we het soms een paar dagen in de koelkast leggen, zonder er rekening mee te houden dat de derving daar gewoon door zal zetten. De temperatuur ligt er wat lager, maar er is net zoveel zuurstof aanwezig dat de groenten en het fruit op een vervelende manier aan kan tasten.

Derving uitstellen

Het is dankzij de stikstof koelkast lade mogelijk om de derving uit te stellen en er daarmee voor te zorgen dat groenten en fruit langer houdbaar zijn. Het is geen enkel probleem meer om groente 2 – 3 weken te bewaren, daar waar dit normaal gesproken met een paar dagen bruin en droog begint te worden. Wat dat betreft hoeven we waarschijnlijk nooit meer wat weg te gooien, dankzij de langere periode waarin we er gebruik van kunnen maken. De investering van ongeveer €50 aan extra kosten in een stikstof koelkast lade, zijn de moeite wat dat betreft meer dan waard.

Stikstof lade in de koelkast

Dankzij de stikstof lade in de koelkast is het mogelijk om het zuurstof als het ware te verdrukken. Er ontstaat op die manier een andere atmosfeer in de lade, die de groenten en fruitsoorten als het ware in een coma kan brengen. Het ‘ademen’ stopt, waardoor ook de derving tot stilstand komt en het mogelijk is de producten een langere tijd in de koelkast te bewaren. Hier ligt een technisch proces aan ten grondslag, dat ervoor zorgt dat zuurstof en stikstof van elkaar worden gescheiden, om het ideale klimaat in de lade te kunnen creëren.