Groenten in coma brengen

Wilt u uw groenten en fruitsoorten zo lang mogelijk goed houden in de koelkast? In een traditionele koelkast valt dat niet mee, ondanks de lagere temperatuur. Maak in plaats daarvan gebruik van een stikstof koelkast, of een speciale lade die zich vult met deze stof.

Werking van de stikstof lade

De stikstof lade in de koelkast werkt op basis van een filter, in combinatie met diverse rietjes. Het idee komt van Nederlandse bodem en werd ontwikkeld op basis van de techniek die de autobandenindustrie gebruikt. Ook daar werkt men steeds vaker met stikstof in plaats van zuurstof, wat een uitstekende werking blijkt te hebben. Het is een Nederlandse onderzoeker die erin slaagde om een filter voor in de koelkast te ontwerpen. Dit filter scheidt het zuurstof van de stikstof en zorgt er daarmee voor dat het mogelijk is om de lade van de koelkast met dit laatste te vullen.

Winterslaap voor groenten

Dankzij de stikstof in de koelkast lade is het mogelijk om de groenten als het ware in een winterslaap te brengen. Normaal gesproken ‘ademen’ de groenten. De zuurstof die ze innemen zorgt er echter voor dat de derving in kan zetten en het van belang is om er na een korte periode gebruik van te maken. Op het moment dat we in de koelkast gebruik maken van stikstof is daar niet langer sprake van. De groenten komen dan als het ware tot rust, waardoor de derving niet in kan zetten en de houdbaarheid flink toe kan nemen.

Langere houdbaarheid

Het grote voordeel van de stikstof koelkast is daarmee dat de houdbaarheid toeneemt, waardoor we minder snel producten weg hoeven te gooien. Volgens berekeningen van de uitvinders van dit systeem zullen de kosten voor een koelkast oplopen met ongeveer €50. Daar staat aan de andere kant echter tegenover dat we tot €150 per gezin kunnen besparen, omdat we minder weggooien. Het is wat dat betreft de moeite waard om gebruik te maken van een stikstof koelkast. Dit zorgt er onder andere voor dat groenten en fruit voortaan ook na 2 – 3 weken nog heerlijk smaken en er bovendien goed uitzien.