Stikstof koelkast voor langere houdbaarheid

Stikstof koelkast voor langere houdbaarheid? Maak gebruik van een stikstof koelkast, om er daarmee voor te zorgen dat groenten en fruit veel langer houdbaar zijn. Binnen de voedingsmiddelen industrie maakt men er al veel langer gebruik van, maar dit is nu ook thuis mogelijk.

Enkele dagen houdbaar

Normaal gesproken zijn groenten en fruit maar een paar dagen houdbaar. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er in de koelkast veel zuurstof aanwezig is, net als in de lucht om ons heen. Dit maakt het voor ons mogelijk om te ademen, maar zorgt er daarnaast voor dat de derving in kan treden bij de verschillende producten in de groentelade. Dit zorgt ervoor dat we de groenten en fruitsoorten snel op dienen te eten, om te voorkomen dat deze zullen bederven. Gemiddeld gooien we per jaar €150 aan voeding uit de koelkast weg vanwege derving, waardoor het interessant is om hier wat aan te doen.

2 – 3 weken houdbaar

Dankzij de stikstof koelkast hoeven we niet snel meer wat weg te gooien. De houdbaarheid van producten als groenten neemt toe tot 2 – 3 weken. Dankzij het ontbreken van zuurstof en de aanwezigheid van stikstof kan de groente als het ware niet meer ‘ademen’, waardoor ook de derving niet in kan zetten. In plaats daarvan komt de ontwikkeling als het ware tot stilstand en hebben we dus de mogelijkheid om onze producten een langere tijd te bewaren. Dankzij de uitvinding van een Nederlandse onderzoeker kunnen we de stikstof koelkast op een compacte manier vormgeven en hebben we daar de bekende gasflessen niet meer bij nodig.

Groenten in coma in de stikstof koelkast

Het is een speciaal filter dat zuurstof en stikstof kan scheiden, om er op die manier voor te zorgen dat we de groenten in de koelkast als het ware in coma kunnen brengen. Dit zorgt ervoor dat de derving uitgesteld wordt en het ook na 2 – 3 weken nog mogelijk is om bijvoorbeeld verder te eten van de broccoli. In een ideale wereld zouden we geen groenten en fruit meer weggooien, iets waar de stikstof koelkast in ieder geval op een waardevolle manier aan bij lijkt te kunnen dragen.